Recept voor een heerlijke ratatouille

De ratatouille kan enkele dagen op voorhand worden bereid. Koel bewaren. Lekker bij lamsvlees of als afzonderlijk gerecht met focaccia of zuurdesembrood.


Ingrediënten (4 tot 6 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 uien (gepeld en in stukjes gesneden)
  • 2 tot 3 teentjes knoflook (gepeld en gesneden of geperst)
  • 1 paprika (grof gesneden)
  • 1 aubergine (in blokjes gesneden)
  • 1 courgette (in blokjes gesneden)
  • 4 tomaten (grof gesneden)
  • Tijm (naar wens)
  • Rozemarijn (naar wens)
  • Witte wijnazijn (naar wens)
  • Peper en zout om het gerecht op smaak te brengen.

Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een gietijzeren pot of pan en fruit de uien en knoflook aan. Zorg ervoor dat ze ui en knoflook niet bruin wordt (dit veranderd de smaak). Voeg dan de paprika toe en laat het een paar minuten stoven. Vervolgens kan de aubergine en de courgette worden toegevoegd. Laat het geheel weer een paar minuten stoven. Voeg ten slotte de tomaten, tijm en de rozemarijn toe. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.

Laat de ratatouille ongeveer 40 minuten op een laag vuur sudderen met het deksel op de pan. Controleer en roer regelmatig. Indien nodig kan er wat water of bouillon worden toegevoegd als het geheel te droog dreigt te worden.

Breng voor serveren de ratouille nog op smaak met wat peper, zout en de witte wijn azijn en garneer met wat oregano of basilicum. 

Eet smakelijk!