Licht gegrilde kalfstartaar op een bedje van witlof

Een kerstdiner omvat een heleboel eten en gezelligheid. Begin daarom je kerstdiner met dit recept. Heerlijke kalfstartaar op een bedje van witlof met zelfgemaakte mayonaise. Eet smakelijk!

Wat heb je nodig?

  • -300 gram kalfstartaar
  • - 2 witlof
  • - 1 biologische citroen
  • - 2 el kappertjes
  • - 150 ml koolzaadolie + 2 eetlepels
  • - 1 eidooier
  • - 2 eetlepels grove mosterd
  • - 1 sjalot
  • - Fijngesneden bieslook

 

Wat moet je doen?

Gril heel licht de kalfstartaar op een hete grill zodat het vlees een licht gegrilde en gerookte smaak krijgt. Let op: doe dit niet langer dan 30-45 seconde.

Snijd hierna het kalfsvlees heel fijn om er tartaar van te maken. Snijd ook de kappertjes fijn en voeg deze toe aan de tartaar. Voeg hierna de 2 eetlepels koolzaadolie, de fijngesneden sjalotten en 1 eetlepel grove mosterd toe. Breng het geheel op smaak met peper, zout en citroensap.

 

Mayonaise maken

Doe de eierdooier in een kom en voeg de andere eetlepel mosterd, een beetje zout en 1 eetlepel citroen toe. Begin met het kloppen van dit geheel. Voeg beetje bij beetje de 150 ml koolzaadolie toe totdat het een smeuïge massa is. Breng het op smaak met peper en zout. 

Snijd de bladeren van de witlof af zodat er mooie ‘kuipjes’ overblijven. Leg de witlof bladeren op een bord of schaal. Leg op elk blad witlof wat tartaar en top het af met de zelfgemaakte mayonaise en een beetje bieslook.