Deze website gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en voor advertentiedoeleindien via Google.

Recept: gerookte wilde knoflookzalm

- met kruidige aardappelsalade en Hüttenkäse

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • - 600 gram verse zalm mét vel (bij voorkeur één groot stuk)
  • - 1 eetlepel zout
  • - 1 eetlepel suiker
  • - 3 bollen dasknoflook (wilde knoflook)
  • 400 gram aardappelen
  • zout, 1 laurierblad en 3 tenen voor in het kookwater van de aardappels 
  • - Dille, peterselie, bieslook, lavas of één van uw favoriete naar smaak, maar een flinke hoeveelheid
  • - 200 gram radijs
  • - 2 dl Hüttenkäse
  • - 1 handjevol rookpoeder​

 

Voorbereiden van de zalm

  1. Meng het zout, de suiker een ruime hoeveelheid peper en de fijngesneden knoflook (daslook) samen en wrijf het kruidenmengsel op het vel van de zalm. 
  2. Laat de zalm bij voorkeur de hele nacht marineren, maar minimaal 2/3 uur in de koelkast.

 

Aardappelsalade met Hüttenkäse bereiden

  1. Schil, snijd ze in stukken en kook de aardappelen. 
  2. Voeg bij het kookwater wat zout, een laurierblad en een paar tenen knoflook voor de smaak. 
  3. Snijd ondertussen de radijsjes in plakjes en hak de dille, peterselie, bieslook en lavas klein en meng deze door de Hüttenkäse. 
  4. Laat de aardappelen koken tot ze gaar zijn.
  5. Giet de aardappelen af en laat deze 5 minuten uitlekken.
  6. Doe de aardappelen in een schaal en voeg het kruidenmengsel met Hüttenkäse en de radijsjes toe en breng op smaak met wat peper en zout.
  7. Meng het geheel goed door elkaar.

 

Bereiden van de gerookte zalm in de Morsø Forno

  1. Verwarm de Morsø Forno en stook het vuur langzaam op.
  2. Schraap eventueel het overtollige kruidenmengsel van de zalm af en plaats de zalm op de Morsø grillplaat met de huidkant naar boven.
  3. Strooi het rookpoeder in de Morsø Forno en wacht een minuut.
  4. Plaats de grillplaat met zalm in de Forno en dek de schoorsteen af met de deksel of een natte theedoek. Op deze manier wordt de rook goed geconcentreerd.
  5. Rook de zalm voor ongeveer 20 minuten en controleer of de zalm gaar is door er voorzichtig op de drukken. Als de zalm gaar is ontstaan er ‘schilfers’ zalm. Is de zalm nog niet gaar? Laat deze dan 10-15 minuten verder garen zonder deksel of natte theedoek over de schoorsteen.

Alles serveren, eet smakelijk!

Recept: gerookte wilde knoflookz
Recept: gerookte wilde knoflookz
Recept: gerookte wilde knoflookz