Deze website gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en voor advertentiedoeleindien via Google.

Recept: Griekse Stifado

Griekse Stifado

 

Stifado is een Griekse stoofpot/eenpan gerecht dat bestaat uit (meestal) rundvlees, uien, tomaat, olijfolie, kruiden en een zoete rode wijn zoals Mavrodaphne. Stifado is gemakkelijk klaar te maken, maar moet lang stoven. Begin dus op tijd! Het lekkerste wordt de stoofpot als je deze een dag van te voren maakt. Serveer bij de Stifado rijst of aardappelen.

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • - Een flinke scheut olijfolie
  • - 1,5 kg rundvlees van de schouder, in blokjes gesneden
  • - 12 gepelde sjalotten
  • - 5 gepelde knoflookteentjes
  • - 1 fles rode Mavrodaphne wijn
  • - 3 laurierblaadjes
  • - ½ stokje kaneel
  • - 1 chili, doorgesneden
  • - 1,5 theelepel zwarte peperbolletjes
  • - Sap van een halve sinaasappel
  • - 2 blikjes gepelde tomaten
  • - 1 dl tomatenpuree
  • - 1,5 theelepel komijn
  • - Peper & zout

 

Bereidingswijze

 

Verhit de olie in een grote gietijzeren pot en braad het vlees aan zodat de buitenkant is dichtgeschroeid. Leg altijd maar één laag vlees op de bodem van de pan! Herhaal dit totdat al het vlees is gebraden. Breng vervolgens het vlees op smaak met wat peper en zout en haal het vlees even uit de pan.

 

Voeg nu de sjalotten toe in de pan en laat deze goudbruin worden. Zodra de sjalotten verkleurd zijn, kun je de knoflookteentjes toevoegen. Laat alles een aantal minuten warm worden.

 

Het vlees kun je nu weer bij de sjalotten en knoflook toevoegen. Voeg ook gelijk de andere ingrediënten toe: de rode wijn, laurierblaadjes, kaneel, chili, zwarte peper, sinaasappelsap, gepelde tomaten, tomatenpuree en de komijn.

 

Breng het geheel aan de kook en laat het twee tot 4 uur sudderen tot het vlees mals is geworden. Controleer af en toe het gerecht en roer deze door. Indien nodig kun je er wat water aan toevoegen.

 

Als de Stifado een aantal uur heeft staan sudderen, roer je het geheel nog een keer goed door. Breng vervolgens naar eigen wens op smaak met peper en zout.

 

Serveer de Stifado met rijst, aardappelen of een lekkere Griekse salade!