Deze website gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en voor advertentiedoeleindien via Google.

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen over het aanbod van Morsø. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan via het onderstaande formulier contact op.

Hoe kan ik mijn houtkachel het beste schoon houden?

Wij hebben een uitgebreid assortiment reinigingsprodukten. Zoals bv ruitenreiniger en kachelpoets.

Hoe onderhoud ik mijn gietijzeren pannen?

Het is van groot belang uw gietijzeren pannen goed te onderhouden. Als u dit goed doet, gaat uw gietijzeren kookgerei levenslang mee. Weet u niet precies hoe u het beste uw gietijzeren potten en pannen moet onderhouden en schoonmaken? Morsø legt het voor u uit.

Instructies voor gebruik

Bij uw Morsø gietijzeren pot of pan vindt u altijd een gebruiksaanwijzing. Lees deze altijd door voordat u de producten gaat gebruiken.

1. Begin allereest met het reinigen van het gietijzeren pan met warm water. De gietijzeren pannen komen standaard uit de fabriek voorzien met een paraffine laag om te pan gedurende het transport te beschermen tegen vocht- en stootschade. Verwijder deze laag met een stuk keukenrol net zo lang totdat deze mooi wit blijft als u over de pan heen wrijft. 

2. Zorg ervoor dat de pan goed droog is.

3. Wrijf de pan in met een klein beetje olie op natuurlijke basis. Kies het liefst voor arachideolie. Deze olie is goedkoop en is bestand tegen hoge tempraturen. U kunt ook voor zonnebloem olie kiezen, maar deze olie kan niet zo warm worden als arachideolie. Dit laagje olie zorgt voor een natuurlijk “anti aanbak:-laag” en gaat roest van de pan tegen. Maak daarom uw pan ook nooit schoon met zeep of schuurmiddelen. 

4. Zet de pan op een laag vuur gedurende 15 minuten zodat deze goed warm wordt.

5. Haal na 15 minuten de pan van het vuur en laat deze afkoelen.

6. Herhaal stap 4 en 5 nog maals.

Uw gietijzeren Morsø pan is nu klaar voor gebruik.

Hoe gebruik ik mijn gietijzeren pan?

Gietijzer is een materiaal wat goed warmte geleid, bakken op hoog vuur is dus niet nodig. Het dichtschroeien en het lange garen op lage tempraturen geven het beste resultaat aan uw gerecht. U kunt de Morsø potten en pannen op alle hittebronnen gebruiken. De gietijzeren pannen en potten zonder houten handgrepen kunt u ook gebruiken in de oven. Om te voorkomen dat er stukjes emaille loslaten van de pan, moet u waken dat u de gietijzeren pan niet te lang leeg op een hete bron plaatst. Het kan gebeuren dat er stukjes emaille van de gietijzeren pan loslaten. Zolang dit aan de buitenzijde gebeurt is dit niet van invloed op uw eindgerecht. Aan de binnenkant dient hier een extra laagje olie op te worden voorzien, zodat roestvorming geen kans maakt. Advies is om zowel de binnen als buitenzijde te voorzien van een nieuwe olielaag mocht dit gebeuren. 

Hoe reinig ik mijn gietijzeren pan?

Voordat het reinigen van uw gietijzeren pan, moet u deze eerste helemaal laten afkoelen. Wij raden het niet aan om de pan af te laten koelen door er koud water in te zetten, hierdoor kan het emaille loslaten en de pan zelfs scheuren. Was de Morsø gietijzeren pan af met alleen warm water. Gebruik hierbij geen schuurmiddelen zoals schuursponsjes, schuurmiddel of andere agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik een doek of zachte spons bij het reinigen en spoel de pan goed na. Droog de pan heel goed af voordat u deze opbergt, zo voorkomt u dat er roestplekken instaan.

De potten en pannen zijn NIET geschikt voor de vaatwasser.

Hoe maak in aanbakresten in mijn gietijzeren pan schoon?

Als u de pech hebt om uw eten aan te laten branden, laat de etensresten dan niet uren losweken in de pan zelf. Hierdoor kan het voorkomen dat de emaille laag los laat. Vul de pan maximaal een half uur met water om het los te laten weken. Volg dan de normale reiniging instructies.

 

Wanneer moet het binnenwerk van mijn houtkachel vernieuwd worden?

Een klein scheurtje in een paneel is niet zo erg. Echter, wanneer er een grote scheur van boven naar beneden langs door het paneel zit of wanneer een stuk is afgebrokkeld is het raadzaam dit paneel te vernieuwen.

Welk hout kan ik het beste gebruiken en hoe moet ik het bewaren?

Gekloofd hout droogt sneller. Berkenhout moet zo vroeg mogelijk worden gekloofd, omdat het anders hard wordt en lastig om mee te werken. Hout van grove den en spar is daarentegen makkelijker te kloven als het de kans heeft gekregen om wat te drogen. Bewaar het hout 24 uur bij kamertemperatuur voordat u het gaat verbranden. De beste manier om hout op te slaan is in een houtschuur met een goede luchtcirculatie. Het is belangrijk dat het hout geen direct contact maakt met de grond en dat het dak en de zijkanten zo luchtig mogelijk zijn. Hout dan in het vroege voorjaar is gekapt is op zijn vroegst pas de winter daarop te gebruiken. Het is echter beter om het hout 2 lentes te laten drogen omdat het hout het best droogt in het voorjaar voordat de blaadjes uitkomen. Vergeet niet dat vochtig hout slechter brandt, minder warmte afgeeft en een zwaardere belasting vormt voor het milieu. Gestookt hout mag maximaal 20% water bevatten. Het afdekken van het hout met bv een dekzeil is geen goed idee, omdat het vocht uit de grond en het hout dan niet kan verdampen. Vochtig hout zal ook eerder gaan rotten, waardoor de energiewaarde in het hout snel wordt verbruikt.

 

Ga nooit stoken met geverfd hout, geimpregneerd hout, spaanplaat en dergelijke. Met eikenhout kunt u daarentegen prima stoken, maar het is wel belangrijk om het bij verbranding te vermengen met ander hout. Eikenhout bevat veel energie, maar ook veel tannine, dat agressief is en schadelijk kan zijn voor kachels en metselspecie.

Heeft u aan andere vraag?
Klik dan hier!